За яких умов спрацює підвищення податків

За яких умов спрацює підвищення податків 17.10.2024 10:55 Укрінформ Збільшення податків – непопулярне рішення, яке критикують ледь не всі. Але маємо розуміти: війна – це дуже дорого

Всі 13 постанов, які блокували підписання законопроєкту №11416-д про зміни в оподаткуванні, відхилили, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон і скерував його на підпис Президентові. Одразу після того, як глава держави завізує документ, основні податкові новації, передовсім в частині справляння військового збору, наберуть чинності. Очікується, що завдяки нововведенням до кінця року держава додатково отримає приблизно 21 мільярд гривень, а упродовж 2025-го – 140 мільярдів. Наслідки ж підвищення податків для громадян та бізнесу, за загальними оцінками, будуть непростими. Чи можна мінімізувати ймовірні деструктивні впливи цього непопулярного рішення?

Втрати для бізнесу та громадян: неприємно, але «не смертельно»

Як свідчать результати експрес-опитування Європейської Бізнес Асоціації, 55% компаній-членів ЄБА не зможуть компенсувати співробітникам підвищення військового збору на 3,5%  – тобто услід за збільшенням податків підняти й зарплати. Отже, зниження реальних доходів найманих працівників не уникнути.

Виходячи з того, що середня заробітна плата в Україні за підсумками 2024 року становитиме 21 809 гривень на місяць (бюджетний прогноз), не складно підрахувати, що втрати в доходах через збільшення військового збору сягатимуть у середньому 763 гривень (21809 × 0,035 = 763,32).

Безумовно, для багатьох наших співвітчизників це досить дошкульний фінансовий удар. Особливо, для тих, хто отримує зарплату, близьку до мінімальної.

Власники частини бізнесів це розуміють, тож планують підставити працівникам своє плече. За даними опитування ЄБА, 14% із них готові повністю, ще 13% – частково – компенсувати зниження реального доходу співробітників. 6% планують повністю компенсувати ці втрати надбавкою до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.

При цьому, за прогнозами, погіршаться фінансові можливості усього бізнесу – незалежно від того, чи компенсуватиме він втрати своїм працівникам, чи ні. Загалом збільшення податкового навантаження змусить 56% опитаних підприємців скорочувати важливі для діяльності бізнесів витрати. Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи й навіть до згортання бізнесу.

Источник: www.ukrinform.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *